جستجوی اطلاعات در اینترنت در مورد بیماریها و سلامتی
روزانه با سوالات بسیار زیادی از مراجعه کنندگان این سایت و یا در مطب مواجه می شوم که درمورد سلامتی شان نگرانند ویا روشهای درمانی عجیب و غریبی را از اینترنت پیدا کرده و به آنها مشغولند ویا پرهیزغذایی و یا حذف برخی از مواد غذایی که براساس جستجو در اینترنت ویا کانال های تلگرامی توصیه شده کار دستشان داده و باعث تشدید بیماری و یا به تعویق افتادن درمان اصلی شان شده . در مقوله مسائل جنسی و زناشویی این نوع درمانها و اطلاعات غلط دریافتی از منابع نادرست اینترنتی می تواند پیامدهای بیشتری در حد فروپاشی خانواده ها داشته باشد.
- با در نظر گرفتن اطلاعاتی که از طریق رسانه ها و جستجو در اینترنت در دسترس ما قرار می گیرد، قرار گرقتن در موقعیت یک مصرف کننده هوشیار اطلاعات دریافتی بسیار مهم است.
- متاسفانه، به هیچ وجه اطلاعاتی که در روزنامه ها، مجلات ویا اینترنت یافت می شوند از نظر کیفیت ارزیابی نمی شوند.
- برای مثال برخی وب سایتها، در ظاهر اطلاعات قانع کننده ای دارند اما در واقع اطلاعات دقیق و به روزی را منتشر نمی کنند.
- این نکته می تواند گیج کننده و خطرناک باشد. از سوی دیگر اضطراب سلامتی در ما ایجاد کند.
- خیلی اوقات ما اطلاعات زیاد و گیج کننده ای را در مورد چیزهای مهم و حیاتی مثل تغییر رژیم غذایی، داروها و سایر ویژگیهای سبک زندگبمان دریافت می کنیم.
- بعضی اوقات هم اطلاعات گیج کننده ای در مورد نشانه های نسبی یک بیماری به دست می آوریم که گویای یک مشکل جدی سلامتی است و در چنین شرایطی ناچاریم از متخصصین مراقبتهای پزشکی کمک بخواهیم.
- در این شرایط تصمیم گیری براساس این اطلاعات غیر قابل اعتماد و غیر قطعی خطرناک خواهد بود.
درادامه در مورد جستجوی اطلاعات از منابع مختلف بیشتر بحث خواهیم کرد و یاد می گیریم که چگونه با تغییر شیوه جستجو و ارزیابی اطلاعات سلامتی از گیجی و سردرگمی خارج شده و در معرض خطر قرار نگیریم و از سوی دیگر به منابع کارامدتری دست پیدا کنیم.
جستجوی اطلاعات
اغلب اوقات با تایپ کردن یک جمله در اینترنت می توانیم به اطلاعات زیادی در مورد آنچه جستجو می کنیم دست پیدا کنیم.مثلا اگر بخواهیم در مورد اثر نگرانی در مورد حمله قلبی احتمالی جستجو کنیم، می توانیم دو عبارت نگرانی و حمله قلبی را جستجو کنیم.
این نوع جستجو می تواند مشکل ساز باشد و ما را به سمت اطلاعات سو گیرانه هدایت کند.بنابراین این نوع جستجو احتمالا:
- سایتهایی که در مورد ارتباط بین نگرانی و حمله قلبی صحبت می کنند در برمی گیرد .
- سایتهایی را که در مورد ارتباط این دو پدیده صحبت نمی کنند حذف می کند.
بنابراین این نوع جستجوی ناکارآمد، می تواند نگرانی تان را در مورد این ارتباط تشدید کند.
دو گام مفید برایجمع آوری و فیلتر اطلاعات مفید وجود دارد
گام اول:
- تمرین کنید که اطلاعات مفید و کمتر سوگیرانه را در مورد آنچه می خواهید بدانید جستجو کنید.
- به جای
- نگرانی و حمله قلبی
- ناکارآمد و اطلاعات سوگیرانه
- می توانید عبارت زیر را امتحان کنید
- چه چیزی باعث حمله قلبی می شود؟ یا دلایل منجر به حمله قلبی
- کارآمدتر و کمتر سوگیرانه
گام دوم:
- به دنبال راههایی برای فیلتر و حذف کردن سایر دیدگاههایی بگردید که با جستجویتان جور در نمی آیند. می توانید این کار را با تایپ کردن جملاتی در بخش ناسازگار با جستجو انجام دهید.
- مثلا می توانید بنویسید: آیا قهوه برای من بد است؟ یا قهوه برای من خوب است؟ این روش می تواند منجر به کسب اطلاعات متفاوتی در مورد سلامتی شود.
- اگر شما درصدد هستید از اینترنت برای جستجوی اطلاعات مربوط به سلامتی بهره ببرید چند لحظه در مورد راه های جایگزین که می توانید برای جستجوی اطلاعات استفاده کنید، فکر کنید:
- به جای عبارت زیر ................. میتوانم این عبارت را امتحان کنم.
ارزیابی اطلاعات مربوط به سلامتی
- حتی با استفاده از استراتژیهای خوب جستجو، اغلب به اطلاعات ناکارامد ویا حتی دردسرساز دست پیدا می کنید مثلا یک مقاله در مجله ای ادعا می کند قهوه برای شما خوب است درحالی که در مجله ای دیگر ادعا می شود که قهوه برای شما بد و مضر است.
- متاسفانه این روزها هرکسی با هر تخصص و سنی با دسترسی به اینترنت می تواند اطلاعاتی را با دنیا به اشتراک بگذارد و ادعا کند که قطعی و واقعی است.برخی از وب سایتها و مجله ها هم ادعا می کنند که محتوی اطلاعات مفیدی از منابع معتبر هستند.بنابراین ما چگونه می توانیم بفهمیم که کدام اطلاعات صحیح است و کدام اشتباه!
پیشنهاد می کنیم ده سوال زیر را بپرسید:
- آیا این اطلاعات توسط یک متخصص حرفه ای و آموزش دیده دارای مدرک نوشته شده( مثلا پزشک یا روان شناس)
- آیا نویسنده در یک مرکز و یا نهاد معتبر حضور دارد( مثلا یک مرکز دولتی، دانشگاه، بیمارستان مرکزی)
- ایا نویسنده مقاصد اقتصادی ندارد( تلاش نمی کند تا به شما یک محصول خاص را بفروشد ویا داستانی دراماتیک را بگوید تا یک مجله را بفروشد؟)
- آیا متن دربرگیرنده بخشهای متعددی از شواهد ویا مدارک قابل ارجاع است( مثلا نتایج مطالعات متعدد را که توسط موسسات معتبر انجام شده گزارش می کند).
- آیا اطلاعات کافی زمینه ای در مورد تحقیقات انجام شده، ارائه شده تا بتوانید برای آگاهی بیشتر به آنها مراجعه کنید؟
- ایا اطلاعات شخصی افرادی که در مطالعه شرکت کرده اند به شما شباهت دارد( مثلا سن، قد/وزن، جنس، شخیص، مشکلات سلامتی همزمان)
- آیا اطلاعات ارائه شده براساس جمعیت بزرگی از افراد است؟
- آیا یافته های آماری به دقت توضیح داده شده اند؟
- آیا این اطلاعات با آنچه در سایرمنابع اطلاعاتی خوانده اید هم خوانی دارد؟( سایر اطلاعات دولتی، دانشگاهها، بیمارستانهای مرکزی)
- آیا زمان آخرین مرور اطلاعات در وب سایت نوشته شده که بتوان زمان به روز شدن اظلاعات را به شما بگوید؟
- هرچه به تعداد سوالات بیشتری از ده سوال بالا پاسخ مثبت داده باشید اطلاعات بهداشتی که به دست آورده اید معتبر تر است.با این حال مهم است به خاطر داشته باشید که اطلاعات موجود در اینترنت و رسانه ها فقط یک منبع اطلاعاتی است و هیچ گاه نباید برای تشخیص یک وضعیت پزشکی یا روانشناختی مورد استفاده قرار گیرند.ویا براساس آنها داروها و رزیم ویا سایر موارد سبک زندگی تغییر کند.
- پزشک شما ویا متخصص مراقبتهای بهداشتی به شما کمک خواهد کرد تا ریسک واقعی و فواید این تغییرات رابراساس تمامی شرایط شخصی پزشکی و روان شناختی تان بدانید.
درمان واژینیسموس به عنوان اختلال جنسی برطرف شونده ای که مانع از برقراری رابطه جنسی بین زوجین می شود ؛ توسط دکتر میترا مولائی نژاد با سالها تجربه در زمینه سکس تراپی ، به ویژه واژینیسموس انجام می پذیرد. شما می توانید جهت مشاوره و دریافت نوبت از کلینیک دکتر مولائی نژاد ، با شماره تلفن 88060379-021 تماس حاصل فرمایید.
نظرات کاربران درباره این مطلب :کوهساریان [ 1396-03-28 ]
بسیار خوب و سودمند، ممنون از شما
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .